فعالان حوزه حقوق کودک تاکید دارند حقوق کودکان در ایران به اشکال مختلف از جمله استفاده از آنها در نیروهای نظامی و انتظامی، خشونت در جریان اعتراضهایی مانند آنچه در سال گذشته رخ داد و عدم دسترسی به تحصیلات و بهداشت و… درجریان نقض شدن مداوم قرار دارد. عدالت انتقالی میتواند رویکرد و چارچوب مناسبی برای حل ریشهای نقض حقوق کودکان در ایران باشد.
عدالت انتقالی مجموعه اقداماتی است که جامعهای مانند ایران می تواند از آن برای مواجهه با موارد نقض حقوق بشر از جمله نقض گسترده حقوق کودکان استفاده کند. عدالت انتقالی با ریشهیابی و رسیدگی به نقض حقوق کودکان، جبران آسیبها وارد شده و برقراری عدالت و در نتیجه بازگشت اعتماد به نهادهای اجتماعی، کمک میکند تا از نقض چرخهای و دوباره حقوق کودکان در ایران جلوگیری شود.
حامد فرمند، فعال حقوق کودک از این جهت به سایر فعالان این حوزه توصیه میکند که با رویکرد عدالت انتقالی به عنوان یک رویکرد موثر برای حل نقض حقوق کودکان در ایران آشنا شوند و از مفاهیم و چارچوبهای آن در فعالیتهای خودشان استفاده کنند.
فرمند در ویدیویی که در اختیار «جاستیداد» قرار داده میگوید: «برای اطمینان از برنامه ریزی و اجرای عدالت انتقالی به شکل جامع و فراگیر تمام ذی نفعان باید درآن مشارکت داشته باشند که یکی از مهمترین آنها کودک هستند. برای این منظور فعالان حقوق کودک از هم اکنون باید خود را به دانش مرتبط با عدالت انتقالی مجهز کنند.»
شرح ویدیو برای کاربران نابینا: در کاور ویدیو تصویری سهرخ از حامد فرمند با کلاه لبهدار زرد رنگ و عینک و ریش بلند جو گندمی در حالی که دستش را زیر چانهاش گذاشته و به گوشه سمت راست تصویر نگاه میکند، قرار دارد و بعد صحبتهای او نمایش داده میشود در حالی که پشت سرش تابلویی شاد و رنگی وجود دارد. در گوشهای از تابلو فیگور دو کودک در حال بازی به چشم میخورد. در گوشه سمت چپ کادر ویدیوی مترجم زبان اشاره قرار گرفته است و در آخر ویدیو با لوگوی جاستیداد تمام میشود.
برای دیدن ویدیو روی عکس کلیک کنید.